Als een leerling extra hulp of ondersteuning nodig heeft, kunnen wij de leerling kind aanmelden bij het School Ondersteuningsteam, het SOT. In het SOT werken verschillende deskundigen samen. Het team bestaat uit een jeugdverpleegkundige, een (school)maatschappelijk werker, een orthopedagoog en ZKC en leerkracht en ouders/verzorgers sluiten aan. Het SOT kan ouders en school adviseren over mogelijke oplossingen en de beste hulp voor de leerling. Soms kan het SOT die hulp zelf bieden of uw kind begeleiden naar andere hulp.
Daarnaast heeft het SOT ook de mogelijkheid om aanvullend onderzoek uit te voeren. En het SOT kan ouders en school begeleiden bij het aanvragen van een indicatie voor specialistische hulp. Als de school het SOT om advies vraagt, doet zij dit in overleg met ouders en nadat daarvoor toestemming is gegeven.
De orthopedagoog
Bij de orthopedagoog kunnen wij als school terecht wanneer binnen het schoolondersteuningsteam een vraag komt waarbij meer expertise nodig is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het uitvoeren van een capaciteitenonderzoek.
Commissie voor Arrangementen
Het kan voorkomen dat een leerling meer van ons vraagt dan wij als school met de reguliere middelen kunnen bieden. Wij kunnen dan de leerling aanmelden voor een arrangement. Het gaat hierbij om specialistische hulp die verder gaat dan de mogelijkheden van de school zelf.
Bij de commissie voor arrangementen kan ook een aanvraag tot plaatsing op een speciale school worden gedaan.
Commissie van Toelaatbaarheid
De commissie van toelaatbaarheid geeft de uiteindelijke goedkeuring voor een plaatsing op een SBO of SO De aanvraag zelf wordt echter door de commissie van arrangementen in behandeling genomen en beoordeeld
De speciale school voor basisonderwijs
De speciale school voor basisonderwijs (SBO)binnen ons Samenwerkingsverband is De Batavier te Hengelo. Wanneer een beschikking is verkregen, zullen ouders hun kind op deze school aan kunnen melden. Het SBO heeft een onderbouw voor kinderen van 4 tot 10 jaar en een bovenbouw voor kinderen van 10 tot 13 jaar. Afhankelijk van de plaatsingsmogelijkheden beslist het SBO over toelating.
Positie van de ouders
Van elke stap die er binnen de leerlingenzorg wordt genomen, worden ouders op de hoogte gebracht. Zolang de zorg binnen de school blijft, zal dit gebeuren tijdens de regelmatige besprekingen die ouders hebben in school over het kind. Hierbij is documentatie van de besluiten van groot belang. Ouders wordt dan ook altijd om een handtekening gevraagd voor bijvoorbeeld handelingsplannen en evaluaties. Ook voor een aanmelding bij het SOT, het Steunpunt of de commissie van arrangementen zullen wij als school om een handtekening vragen. Het kan ook voorkomen dat een leerling nader onderzocht moet worden. Hiervoor vragen wij als school vooraf toestemming aan de ouders/verzorgers. Wanneer het nadere onderzoek plaatsvindt zullen ouders altijd op de hoogte worden gesteld van het tijdstip van het onderzoek. Achteraf zal een bespreking van het verslag plaatsvinden. Wanneer er een verschil van mening is tussen ouders en de school kan door de ouders een zelfstandig onderzoek worden aangevraagd. Dit kan alleen plaatsvinden bij een instantie buiten het Samenwerkingsverband. School en Samenwerkingsverband zijn dan ook niet aansprakelijk voor de financiële consequenties van dit onderzoek.