Voor het aanvragen van verlof kunt u via deze link een verlofformulier downloaden. Elk soort van verlof dient namelijk schriftelijk te worden aangevraagd.
Vanaf de leeftijd van vier jaar mogen kinderen worden toegelaten op een basisschool. Ze zijn dan echter nog niet leerplichtig. Als het nodig is kan een kind in die periode bijvoorbeeld ook alleen ’s ochtends de school bezoeken. In de laatste twee maanden voorafgaande aan zijn/haar vierde verjaardag kan het kind al enkele dagdelen (ochtenden en/of middagen) worden toegelaten om vast wat te wennen aan het naar school gaan. Kinderen zijn vanaf hun vijfde verjaardag leerplichtig. Ze moeten dan staan ingeschreven bij een basisschool en die ook dagelijks bezoeken. Ze mogen dan niet meer onnodig wegblijven van school. Op de ouders rust de plicht ervoor te zorgen dat hun kind de school ook daadwerkelijk bezoekt.
Scholen moeten een adequate verzuimregistratie bijhouden op grond waarvan schoolverzuim kan worden gemeten. De school is verplicht in gevallen van (vermoeden van) ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar hiervan in kennis te stellen.
Vanaf zijn vijfde verjaardag is een kind dus volledig leerplichtig. Het kan dan nog slechts in een paar bijzondere gevallen extra vrij krijgen. De wet noemt een aantal ‘gewichtige omstandigheden’ waarvoor verlof mag worden verleend:
- voor het voldoen aan een wettelijke verplichting voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden;
- voor verhuizing voor ten hoogste 1 dag;
- bij gezinsuitbreiding voor ten hoogste 1 dag;
- voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad voor 1 of ten hoogste 2 dagen, afhankelijk van de vraag of dit huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van belanghebbende;
- bij ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad, duur in overleg met de directeur op school;
- bij overlijden:
a. van bloed- of aanverwanten in de 1e graad voor ten hoogste 4 dagen;
b. van bloed- of aanverwanten in de 2e graad voor ten hoogste 2 dagen;
c. van bloed- of aanverwanten in de 3e of 4e graad voor ten hoogste 1 dag;
- bij 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum en het 12 ½-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor 1 dag.
In totaal mag voor deze vormen van verlof niet meer dan 10 dagen per schooljaar vrij worden gegeven. Wordt deze limiet overschreden dan dient het verzoek via de directeur van de school bij de leerplichtambtenaar te worden ingediend.
Vakantieverlof buiten de schoolvakanties is alleen nog mogelijk op grond van de ‘aard van het beroep’ van één van de ouders/verzorgers. Onder ‘aard van beroep’ wordt verstaan een beroep dat volledig afhankelijk is van de schoolvakanties. Als voorbeeld wordt genoemd een campinghouder.
Een werknemer met een willekeurig beroep, die in de vakantieperiode bij zijn werkgever om organisatorische redenen niet gemist kan worden, kan geen verlof wegens ‘aard van het beroep’ worden verleend.
Dit verlof:
- kan slechts één maal per schooljaar worden verleend;
- mag niet langer duren dan 10 schooldagen;
- mag niet plaatsvinden in de eerste 2 weken van het schooljaar.
Een verzoek tot vakantieverlof buiten de schoolvakanties dient tenminste 2 maanden van te voren bij de directeur van de school te worden ingediend. Tevens moet een werkgeversverklaring worden overlegd waaruit blijkt dat geen verlof binnen de officiële schoolvakantie mogelijk is.
Uit bovenstaande blijkt dat extra vakantie(dagen) wegens wintersport, een tweede vakantie, een extra weekend, deelname van leerlingen aan evenementen, een langdurig bezoek aan familie in het buitenland, etc., niet kunnen worden verleend.
Tenslotte is nog een artikel opgenomen waaruit blijkt dat ouders/verzorgers een beroep op vrijstelling kunnen doen wegens vervulling van plichten voortvloeiend uit de aangehangen godsdienst of levensovertuiging.
De laatste tijd worden scholen regelmatig gewezen op het belang van handhaving van de wet in dezen. Te vaak is in het verleden te soepel met de regels omgesprongen wat zo nu en dan leidde tot ongewenste situaties.
In deze publicaties wordt dan ook vaak gesteld dat niet zal worden geschroomd sancties op te leggen in geconstateerde gevallen van ontduiking van de wet. Die sancties kunnen dan zowel de ouders treffen wanneer zij zonder toestemming hun kind van school houden, als ook de school wanneer zij ten onrechte verlof verleent. De school is ook strafbaar wanneer zij nalaat onrechtmatig verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar van de gemeente.
We doen dan ook een dringend beroep op ouders zich in voorkomende gevallen nauwkeurig van de regels te vergewissen en zich hieraan te houden en de school daarbij niet in verlegenheid te brengen door te verwachten dat zij een beslissing voor u neemt.